W ramach projektu z ASOS - „Poznaj swój region i jego smaki” byliśmy na kolejnej wycieczce. 31 maja o godz. 9.00 z pl. Jana Pawła wyruszyliśmy na eskapadę do Złotego Stoku, ale zanim tam dotarliśmy, to wysłuchaliśmy wykładu na temat cukru i cukrownictwa na naszym terenie. Potem były przepisy na różne potrawy np: fasolkę po bretońsku, rybę po grecku, pierogi ruskie, barszcz ukraiński i wspólne wyjaśnianie skąd się wzięły takie nazwy potraw.
W Złotym Stoku zwiedzamy kopalnię złota, średniowieczny park techniki, a w nim przenosimy się w czasie i zmagamy ze średniowieczną maszynerią; szukamy nawet złota; jednak z marnym skutkiem. Krótki spacer miejską trasą turystyczną i wchodzimy w leśne ścieżki. Zmierzamy do Chwalisławia. Jeszcze tylko kilka kilometrów całkiem przyjemnym leśnym duktem i już przed nami gospodarstwo agroturystyczne "Zacisze" i oczywiście degustacja potrawy regionalnej. Jak przystało na potrawę w środku lasu jest to gulasz z dzika - pyszny. Następnie smakowite ciasto z owocami i kawa i wracamy do domu, a autobusie już planujemy następną wyprawę.