6 forum

Patronat naukowy

Uniwersytet Przyrodniczy
we Wrocławiu

uniw przyrod

Jesteśmy członkiem

Wojsławice 2014 055Wiele niespodzianek kryje Ziemia Ząbkowicka. Chociaż to nasza mała ojczyzna. okazuje się ,że jednak mało ją znamy. Marzą nam się dalekie podróże, obce kraje i przygody. Jednak tu, kilka kilometrów od Ząbkowic jest tak dużo do zwiedzania. 14 maja w ramach projektu z ASOS pojechaliśmy na wycieczkę z cyklu "Poznaj swój region i jego smaki".

Zupełnie blisko, ale ileż atrakcji, niespodzianek, wspaniałych widoków, opowieści z dreszczykiem, a na zakończenie prawdziwej uczty przy suto zastawionym stole. Naszą podróż zaczynamy od Wojsławic i królestwa kwiatów. Spacer po tym bajkowym ogrodzie jest niezwykły, bo i niezwykłą mamy przewodniczkę. Pasjonatkę i prawdziwą miłośniczkę przyrody. To pani mgr inż. Hanna Grzeszczak-Nowak, która opowiada nam historię powstania Wojsławickiego Arboretum i oprowadza nas po ciekawych zakątkach. Pokazuje niezwykłe rośliny, okazy rzadkie jak również najnowsze kolekcje. Jesteśmy zachwyceni i zauroczeni, gdzie spojrzysz tam coś kwitnie lub za chwilę obsypie się kwiatami. A my już jedziemy dalej, w programie Szklary i ciekawostki jakie kryją się w tej malutkiej miejscowości. A jest to miejsce szczególne ze względu na budowę geologiczną terenu, gdzie można znaleźć najcenniejszy kamień szlachetny występujący w Polsce - chryzopraz. Kilka metrów od głównej drogi "księżycowy krajobraz " - to pozostałości po odkrywkowej kopalni rudy niklu. Zwiedzamy również Podziemną Trasę Edukacyjną "Sztolnia Robert". Wyruszamy dalej, przed nami wieś Sulisławice i "Książęcy Kamień" ze swoją jakże ciekawą historią opowiadaną przez znanego pasjonata - historyka Jerzego Organiściaka. Kolejne atrakcje i legenda związana z najstarszą, na tym terenie, 800 - letnią wsią - Zwrócona. To już koniec zwiedzania w dniu dzisiejszym, teraz udajemy się na degustację prawdziwych potraw regionalnych, które przygotowała dla nas pani Alicja Organiściak. Są tu najróżniejsze specjały, a wśród nich: kasza z sosem grzybowym i sztuką mięsa, pieczona dynia, kilka rodzajów sałatek, przetwory z pigwy i dyni, kompoty, soki, ziołowe herbaty /zioła z cudownego ogrodu pani Alicji/ ciasto drożdżowe z rabarbarem, lwowski keks. Była oczywiście biała, olbrachcicka kiełbaska zapiekana z boczkiem Przepyszny chleb, jeszcze cieplutki, oczywiście wypiek gospodyni. Brakowało chyba "ptasiego mleka" A wszystko pyszne, że palce lizać. Przygotowane z owoców i warzyw, wyhodowanych we własnym ogrodzie. Oczywiście było wiele pytań i próśb o przepisy na te pyszności. A pani Ala opowiadała i pokazywała i znowu opowiadała. Jak mało wiemy o naszych niezwykle ciekawych sąsiadach i ich pasjach.    

 

 

Logowanie

Wyszukiwarka

Gościmy

Odwiedza nas 14 gości oraz 0 użytkowników.

Odwiedziny

2021599
Dziś Gości
Razem
181
2021599
IP: 3.141.152.173
Dziś 2024-04-28

Współpracujemy



bannerek-biblioteka

bannerek-urzad

bannerek-starostwo



 

izba pamiatek regionalnych

 

zsz

 

 

 

logo em

 

wiadomosci powiatowe